Vild-ler

Med fødderne i mudder og
ler under neglene

Hvorfor?




Lokalt opgravet ler


Lokalt opgravet ler, eller vildler, indgår som en vigtig del af mit keramiske virke, giver de keramiske objekter en ekstra dimension. Det er nemlig ikke blot industrielt ler fra en pakke, nej det er ler, opgravet et særligt sted, af mig, og forarbejdet og undersøgt med min egne hænder.

Selve forarbejdningen er en længere process, fra jeg finder leret, her er der ofte sten og sand iblandet, som jeg frasorterer ved at opbløde det i vand og rense det gennem forskellige sigter. Herefter drænes det for vand og æltes, hvorefter det skal hvile køligt og fugtigt, gerne i op til et år inden det er klar til formgivningen.

Jeg bruger også mit vildler til at fremstille Terre Siggelate, en tynd lerfarve, som består af de fineste partikler i leret. Med denne farve kan man dekorere lerets tørre overflade, som derved får et silkemat udtryk. Afhængig af lerets kvalitet og sammensætning vil det opføre sig forskelligt, når det udsættes for brænding ved varierende temperaturer.

Vildler giver mig forbindelsen tilbage til jorden, det holder mig fast og minder mig om ler ikke blot er mit materiale og min tjener, men at jeg også tjener det. Arbejdet med vild-ler giver mig en respekt for materialet og langsommeligheden i processen giver tankerne ro og det næste objekt tid til at tage form i sindet.

Sådan får du fingre i dit eget lækre vild-ler

Er du klar på en mudret rejse med jord under neglene? Der er forskellige måder at forarbejde ler, sådan her gør jeg:

  1. Find en byggeplads, et hul, en sø.
  2. Undersøg det du tror er ler. I våd tilstand skal det blive blødt når du ælter det i hånden og ikke føles sandet. I tør tilstand laver det store revner og virker meget massivt. 
  3. Fyld en god spandfuld. Måske opdager du, at der er flere forskellige lertyper på stedet. Tag noget af hver og hold dem adskildt.
  4. Lad leret tørre helt.
  5. Knus det tørre ler og fyld spanden godt op med ler
  6. Når leret er helt opblødt og flydende sigtes det igennem en køkkensi, herefter mere finmaskede sigter. Den sidste er mesh 80.
  1. Det flydende og nu rene ler lader du stå et par dage.
  2. Overskydende vand hældes fra
  3. Leret bredes ud på en gipsplade, som trækker væsken ud, det tager nogle timer eller en dag.
  4. Leret æltes og puttes i pose eller et klæde og ligges fugtigt og køligt i nogle mdr-1 år, hvor det modnes og genvinder sin oprindelige smidighed.
  5. Så er det tid til at teste leret. Brænd mindre stykker ved forskellige temperaturer. Ler opgravet i Danmark er som regel blåler eller rødler og tåler ikke over 1150 grader. Husk små brændskåle, så det ikke smelter ud over din ovn.

Prøv og prøv igen

Det kræver en del forarbejde og undersøgelser at finde den rette brændingstemperatur og glasur. Til gengæld får man et ler, med en forhistorie og en forbindelse til stedet det er opgravet.

Vær med

Kom med i et nystartet værkstedsfællesskab, hvor du kan arbejde med og opleve ler side om side med andre.

Nyd

Køb mine kopper og vaser dekoreret med lokalt opgravet ler direkte på siden.

Se

Se mine værker, hvor lokalt opgravet ler indgår som en vigtig komponent.

Adresse

Landsbyvænget 7, 1. sal
8464 Galten

Kontakt

5194 2361
kontakt@ler-rod.dk